Info om turen til Aconcagua

1-8.jpeg


Info - Good stuff to know

Overnatning: I Mendoza bor vi på et godt Hotel i centrum. I Los Penitentes bor vi på et bjerghotel i 2-3 personers rum. I Base Camp og Confluencia Campen bor og sover vi i vores eget Dome telt med faste senge. Teltet er rummeligt og har fuld ståhøjde. Foruden soveteltet har vi spisetelt, toilet og mulighed for at komme i bad. I Camp 1 og Camp 2 bor vi i professionelle ekspeditionstelte.

Forudsætning og graduering: Turen er 20 dage hvor 15-18 dage er på trekking og/eller bestigning. Det betyder mange dage med relativ hårdt arbejde i mange timer. Hårdt vejr i stor højde og med kolde temperaturer. Dertil vandres der med rygsæk på måske op til 12-16kg. For at få det bedste udbytte af turen, er det vigtig at man er i god fysisk form og har erfaring fra tidligere bjergturer. Bjerge som Kilimanjaro, Mont Blanc, Elbrus og Island Peak er gode forudsætninger for det at opholde sig og arbejde i højden. Dertil kan trekking i fx Nepal og lange fjeldvandringer i Norden, være gode træningsturer inden afgang til Aconcagua.

Kontakt gerne Urth-Adventures med evt. spørgsmål omkring erfaring og forberedelse. Vi er altid klar på at hjælpe.

På bjerget bærer vi selv vores personlige bagage samt fællesudstyr. Dvs. fra Base Camp og til højdelejrene Camp 1 og Camp 2. De fleste formår at holde sig under 12 - 16 kilo. (vi har en porter til at hjælpe med telte mm)

Information og forberedelse: Ekspeditionslederen og de lokale guider, vil under hele turen have stor fokus på at informere om dagene og de udfordringer vi møder på turen. Gennemgang af udstyr og især det at bo og opholde sig i stor højde. Vi træner de teknikker som vi skal bruge på bjerget. Fx brug af crampons og opstilling af telte. Hver aften vil guiden bla. berette om næste dags program samt hvad der er godt at medbringe i rygsækken

Sikkerhed på turen: Urth-Adventures og guiderne vil gå rigtig langt for at alle deltagere når deres mål, men vi går aldrig på kompromis med sikkerheden. Det rigtige set-up og forberedelse er nøgleord for en sikker og succesfuld bestigning.

Ekspeditionen ledes af Jakob Urth samt de Argentinske guider. Jakob har været leder af Aconcagua ekspeditioner 14 gange tidligere og de lokale guider utallige. Deres samarbejde og kendskab til bjerget, vejret og hinanden er helt unikt. I Base Camp vil der ligeledes være en læge tilknyttet ekspeditionen og hele holdet må igennem flere mindre tjek. Her måles bla. Blodtryk samt iltoptagelse. Der er ligeledes satellittelefon og PC til modtagelse af vejrudsigter. På bjerget medbringes udstyr til måling af iltoptagelse samt alt det nødvendige førstehjælpsudstyr. Igennem hele opholdet på bjerget vil ekspeditionslederen måle og vurdere deltageres iltoptagelse og fysiske tilstand. I Base Camp og på bjerget er der professionelle Argentinske bjergredere, som også har kontakt til en effektiv helikopterservice.

Urth-Adventures tager din bestigning og sikkerhed seriøst - Din garanti for en fantastisk tur.

Ændringer i programmet: Alle bjerge kan være uforudsigelige og dette gælder også for Aconcagua. Det kan betyde ændringer i programmet og det må alle deltagere være indstillet på inden afrejse. Urth-Adventures gør alt for at overholde det fastlagte program, men på et højt bjerg vil vejret, akklimatiseringen og enkelte deltageres form og helbred sommetider implicere ændringer. Der er i programmet lagt flere ekstra dage ind til netop at imødekomme dette. Derudover har Jakob og de lokale guider, erfaringen til at få det absolut bedste ud af situationen.

Ernæring under ekspeditionen: Den rigtige kost er et vigtig punkt for en vellykket ekspedition. I Mendoza vælger og betaler man selv sin mad, dvs. frokost samt aftensmad. Dertil enkelte dage under turen hvor frokost og/eller drikkevarer ikke er inkluderet.(jf. dag til dag program) I Base Camp har vi en kok og staff tilknyttet vores ekspedition. Der laves tre daglige måltider af høj standard. Gode og solide måltider. Dertil vil der være kaffe, the og snacks hele døgnet i vores messetelt. I Camp 1 og Camp 2 tilbereder man selv sin mad i teltet (med hjælp fra guider). Det vil typisk være ris, suppe og pastaretter. Foruden ost, pølse, brød og snacks som vi også medbringer på bjerget. Alt sammen med det formål at kunne spise og optage så energi som muligt. Ofte er appetitten ikke stor, når først vi er højt på bjerget, derfor anbefaler vi at deltageren medbringer sin favorit snacks samt 2-3 frysetørrede hovedretter. Dette anbefales igen for at hver enkelt skal kunne spise og optage så meget energi som muligt.

Klima: I Mendoza er temperaturen omkring 20-35 grader varmt om dagen og ca. det halve om natten. Mendoza ligger i 740m over havet og centralt ved foden af bjergene. Det skaber ofte et meget stabilt klima igennem hele den argentinske sommer. På Aconcagua kan vejret være meget omskifteligt og hårde vinder og nedbør kan forekomme. Højt på bjerget og under topforsøget er det ikke unormalt at opleve temperaturer ned til -20 til -25 grader. Denne tur er lagt i højsæsonen og det er netop her hvor vejret er mest stabilt.

Valuta: Der kan hæves mindre beløb på kreditkort og det er ligeledes muligt at betale med kort udvalgte steder. Urth-Adventures anbefaler at medbringe kontante USD som så kan veksles lokalt. VIGTIG: Betaling af personlig bestigningstilladelse SKAL ligeledes gøres i kontante USD. Det samme er ofte gældende når/hvis der skal lejes udstyr i Mendoza.

Mobil og Wi-Fi: Der er normal mobilforbindelse i Mendoza hvor der også er Wi-Fi på vores hotel. I Aconcagua National Park er der normalt ingen/sparsomt net-forbindelse. Der er i vores Base Camp et servicetelt hvor der er mulighed for at tilkøbe Wi-Fi eller låne en PC. Hos Urth-Adventures har vi ikke nogen problemer med mobiltelefoni og update af diverse sociale medier. Brug den med omtanke, så det ikke forstyrrer andre i gruppen.

Adgang til el: I Base Camp vil det være sparsomt med opladningsmuligheder (mod betaling) og derfor vil ekstra batterier til kamera m.v. være en fordel.

Kort og litteratur: Der kan købes topografisk kort over Aconcagua i Mendoza samt diverse guide og opslagsbøger. En hurtig søgning på nettet vil give mange bud på gode bøger. Et bud dertil kunne være ”The Mountaineers Books: Aconcagua –a climbing guide” Guiden medbringer ligeledes litteratur om bjerget som selvfølgelig udlånes under turen.

Vaccinationer: Kontakt egen læge ca. 30 dage før afrejse. Husk at oplyse at du rejser i kategori med rygsækrejsende.

Rejseforsikring: Alle deltagere skal have en rejseforsikring for at kunne deltage på turen. Det er dit ansvar at tegne den rigtige forsikring. Ingen deltagelse uden, da police på denne skal fremvises i Argentina. Husk, at din rejseforsikring skal være gældende for aktiviteter i mere end 4.000 m. Mange rejseforsikringer dækker ikke, hvis man på turen kommer over en særlig højde. Check med din forsikringsudbyder omkring dette. Fx GOUDA rejseforsikring dækker i alle højder. Urth-Adventures anbefaler derfor, at du tegner en GOUDA forsikring til netop denne type af rejse.

VIGTIG: Hvis en deltager forlader ekspeditionen af den ene eller anden årsag, er overnatning, transport, forplejning og andre ekstra omkostninger, som ikke fremgår af/og følger Dag til Dag beskrivelsen, for egen regning. I tilfælde af evt sygdom vil deltagerens private forsikring dog ofte dække disse omkostninger.

Helbred :Medicin o. lign. skal medbringes af den enkelte til eget forbrug. Vi anbefaler at man medbringer antibiotika mod maveonde, samt elastikbind, sportstape og vabelplaster. Urth-Adventures medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medikamenter, du bruger regelmæssigt, sørg da for at medbringe rigeligt til hele turen.

1-8.jpeg

Pakkeliste - Good stuff to bring

Pakkeliste og gear til bjerget: Urth-Adventures anbefaler, at man medbringer en stor rygsæk (70 - 90 l) og en vandtæt duffelbag på trekket. Disse to tasker kan evt. suppleres med en lille dagtursrygsæk. De to (eller tre) anbefalede tasker tjener følgende formål:

RYGSÆK (70 - 90 L): Denne bæres af dig og bruges til dit personlige udstyr mellem Base Camp og højdelejrene. Rygsækken skal være stor nok til at kunne rumme liggeunderlag, sovepose, dunjakke, handsker og alt det, man skal bruge på topbestigningen + ens andel af fællesudstyret. Altså alt ens gear!  Denne rygsæk kan samtidig bruges som en lidt stor dagstursrygsæk på akklimatiseringsturene ud fra Base Camp. Hvis ikke man ønsker at gå med så stor en dagstursrygsæk på akklimatiseringsturene, kan man medbringe en mindre dagstursrygsæk (33 - 50 L) til dette formål. Det er imidlertid vigtigt at notere sig, at en lille dagstursrygsæk på 33 - 50 L IKKE er stor nok til at bære det personlige udstyr mellem Base Camp og højdelejrene. 

DUFFELBAG: Denne bæres af muldyrene og bruges til at transportere dit udstyr fra startpunktet (Los Penitentes) og ind til Base Camp. Denne taske bliver stående i Base Camp, når vi er i højdelejrene, og man kan således opbevare overskydende bagage heri. Anbefalet taske: North Face Duffelbag eller af samme kvalitet.
Der er også mulighed for at opbevare overskydende bagage (evt. by/rejsetøj) i Mendoza, mens vi er på bjerget. Hertil kan man medbringe en let taske eller bare en stofpose.

KLATRESTØVLER: Dobbelte plast eller klatrestøvler skal medbringes. Støvler til bjergbestigning findes i mange varianter, men til denne tur er komfort og varmeisolering meget vigtig. Aconcagua er ofte et koldt bjerg og støvlerne skal være store nok til ekstra tykke sokker samt til at kunne bevæge tæerne. Vi anbefaler støvler fra Scarpa, La Sportiva og Millet. 

CRAMPONS: Crampons skal medbringes. Vi anbefaler crampons med step in/hurtigindbinding. Forslag: Grivel, Simond eller Charlet Moser. Ligeledes skal der medbringes en klatrehjelm.

VANDRESTØVLER: Foruden klatre/plastikstøvlerne, som bruges til topbestigningen, er der nødvendigt at medbringe et par almindelige vandrestøvler eller kraftige trekkingsko. Vær sikker på at fodtøjet er gået ordentligt til inden turen. Skulle bagagen, mod forventning, blive forsinket, vil det være en god idé at rejse med vandrestøvlerne på hjemmefra eller i håndbagagen. 

ANDET FODTØJ: Det er en god idé at medbringe noget let fodtøj til at skifte med, når man opholder sig i Base Camp og i Mendoza. Det kan fx være et par løbesko eller solide sandaler. Dertil vil Jakob altid være klar på en løbetur, så husk evt. også løbetøj.

DRIKKEFLASKE: Medbring drikkeflasker til minimum 3 liter. Mindst én af disse bør være med en form for termoisolering og man kan med fordel medbringe en termoflaske (letvægt). Denne kan være god at have med på topbestigningen og desuden kan man holde vandet, man koger i teltene, varmt. 
Det er grundlæggende en fordel, hvis man medbringer flasker i hård plast (ex. Nalgen)

 Fordelen ved at medbringe flasker med en maximum volume på 1 liter er, at de kan være under jakken på selve topbestigningen. Derved undgår man, at vandet fryser til. 
Camelbag el. lign. kan ikke bruges på selve topbestigningen, da de fryser til. De kan dog med fordel anvendes under trekking samt op til de forskellige camps.

VANDRESTAVE: Vi anbefaler alle at medbringe vandrestave til Aconcagua bestigningen. Uanset om man er vant til at bruge vandrestave eller ej, er det vores anbefaling, at man medbringer stave. Vandrestave har mange fordele, og i særdeleshed på en bestigning som Aconcagua, kommer de til sin ret. På denne tur, hvor der ofte ikke er meget sne på bjerget og hvor der vandres med stor rygsæk, vil stave være en kæmpe fordel. De vil hjælpe på balancen samt give stor støtte både op og ned af bjerget.

BEKLÆDNING: Valg af beklædning på en topbestigning er en individuel sag. Man skal klæde sig på, så man har det tilpas temperaturmæssigt samt en god bevægelighed. vigtigst er det, at man kan holde sig tør og varm. 
Det er en god idé at opbygge sin beklædning efter "lag-på-lag" princippet. Herved kan man løbende regulere kropstemperaturen efter vejrforholdene og temperaturen. Man kan med andre ord tage tøj af og på efterhånden, som det bliver varmere eller koldere. 

På en topbestigning er det en god idé altid at have uld som det inderste lag. Bomuld er et 'no go', da det holder på fugtigheden (sved) uden at kunne komme af med det igen. Dette vil ofte nedkøle kroppen. 

Dunjakke - kraftig og med hætte - SKAL medbringes til bestigningen af Aconcagua.

Skaljakke
Det er vigtigt at have en god skaljakke til at klare både vind, regn og sne og mange timer med rygsæk.

Skalbukser
Skal kunne klare både vind, regn, sne. Vælg gerne en model med lynlås langs hele benet.

Luffer: Det er vigtigt, at have varme luffer med. Vi anbefaler luffer frem for handsker, da det er lettere at holde varmen i fingrene, hvis de holdes samlet .Dertil fx inderhansker eller handsker som er vindtætte. Man kan dog roligt anvende en lidt lettere handske til dagsturene og akklimatiseringsturene, eller som supplement til de tykke og solide luffer. Materialet på lufferne kan med fordel være af gore-tex med dun/fiber. Vigtigst: De skal være varme!

Googles: Det kan være en fordel at medbringe googles og især hvis det blæser kraftigt give de god beskyttelse af ansigtet.
Solbriller: Solbriller til brug på bræ, sne og is SKAL medbringes. Disse skal være tætsiddende og have mørke glas. Fx sol/bjergbriller fra mærket Julbo

Pandelampe
Uundværlig om aftenen, til nat-tisseturen og om morgenen/natten på vej op mod toppen. En pandelampe med flere LED-diodetyper er at anbefale. Husk ekstra batterier.

Skjorter og T-shirts
Der skal vandres mange timer i høj sol og vind, så skjorter er rigtig gode til at snuppe en del af vinden samt skærme arme og krop mod solen.T-shirts er også gode – både for sig og som inderste lag højere oppe på bjerget. Vælg gerne uldprodukter

Langt undertøj: Vi anbefaler brug af uldprodukter på ben og overkrop. Det giver den bedste funktion og beskyttelse.

SOVEPOSE OG UNDERLAG: Det er nødvendigt med en god sovepose på bestigningen. Vi anbefaler en sovepose med en komforttemperatur på omkring. -20° C og omkring 1000 g dun. Det kan blive koldt i de øverste højdelejre (over 5000 m.) og det er vigtigt, at varmekomforten i soveposen er tilstrækkelig, jf. ovenstående anbefalinger. Hvorvidt man vælger en fiber- eller dunsovepose er et individuelt valg. Det vigtigste er, at soveposen opfylder kriteriet om komforttemperatur, og herefter kan man forholde sig til soveposens vægt m.v.

Liggeunderlag: Thermarest eller tilsvarende anbefales, da et godt og fyldigt underlag ikke bare forbedrer liggekomforten, men også øger varmekomforten, da kulden kommer nedefra. Dertil evt. et tyndt normalt liggeunderlag for at beskytte mod sten.  

Inderpose: Hvis man betvivler, at ens sovepose er varm nok, kan man optimere varmekomforten ved at anvende en inderpose i fleece eller uld. Det forbedrer komforttemperaturen med 5 - 10 plus grader.

1-8.jpeg

 
Leje af udstyr i Mendoza

Man kan leje udstyr i Mendoza, men vi kan desværre ikke garantere for hverken pris og udbud (varierer år for år) Hvis man vil være sikker på at få det udstyr, man ønsker, er det derfor bedst at medbringe dette hjemmefra, og det er vores klare anbefaling at medbringe så meget udstyr som muligt. 

(kontakt gerne Jakob mht. spørgsmål omkring udstyr)
Følgende udstyr vil normalt kunne fremskaffes i Mendoza: 

- Crampons + hjelm
- Plaststøvler i begrænset udbud og kvalitet (store størrelser er svære at fremskaffe + str 46)  
- Sovepose + tyndt underlag

En samlet pris vil ligge på ca. 200 - 250 USD (pris i januar 2018 )

Velkommen i bjergene med Urth-Adventures

Who is the guide

Ekspeditionslederen: Der påhviler ekspeditionslederen et stort ansvar ved at føre en gruppe mennesker på en bestigningstur. Vi håber derfor, at hver enkelt deltager vil hjælpe og respektere lederen. Det er vigtigt at huske, at selvom den tekniske succes afhænger af vore forberedelser, vil den endelige vellykkede gennemførelse afhænge af din egen entusiasme, forberedelse og samarbejdsvilje.

Hvem er Jakob Urth: Bjergbestiger, ekspeditionsleder og eventyrer

Jakob Urth. Han er Danmarks mest aktive og succesfulde bjergbestiger. fire 8.000 meter bjerge på hans CV – tre uden brug af kunstig ilt og flere som første dansker. Senest på toppen af Mount Everest.  Dertil et utal af hhv.4, 5, 6 og 7.000 meter toppe. Han er den Dansker og skandinav med flest bestigninger af Aconcagua.

Jakob har gennem mere end 25 år været bjergbestiger og eventyrer. Han har klatret bjerge på de fleste kontinenter samt arrangeret og deltaget i ekspeditioner fra Himalaya til Arktis. Jakob har de sidste 18 år arbejdet som bl.a. Guide og ekspeditionsleder. Derudover er Jakob ejer af Urth-Adventures som er et konsulent/rejseselskab som tilbyder skræddersyet bestigningsturer, ekspeditioner og foredrag. Jakob er iøvrigt medlem af The Adventures Club (Eventyrenes Klub)

1-8.jpeg